Olly Wendt

Één naam is onlosmakelijk verbonden met Wendt & Kühn: Olly Wendt (meisjesnaam Sommer). Op 15 februari 1920 begon zij als ambachtsvrouw in het atelier. In meer dan 60 jaar laat zij als ontwerpster haar creatieve sporen na in de geschiedenis van Wendt & Kühn. Talrijke figuren uit ons assortiment, zoals de margrietengelen, dierfiguren en de maanfamilie, zijn door haar ontworpen. Naar aanleiding van het 100-jarige jubileum in 2020 van haar toetreding tot Wendt & Kühn laten wij de weg zien die deze bijzondere vrouw en kundige ontwerpster heeft bewandeld.

Herinnering aan Olly Wendt

Margrietengel met
hart en bloemen

Het is 100 jaar geleden dat Olly Sommer, later Wendt, het atelier vervoegde in 1920 en zich ontwikkelde als getalenteerde ontwerpster. Om dit speciale jubileum te vieren, geven we een heel bijzonder ontwerp van haar hand opnieuw uit: de engel met gouden hart en bloem. Dit ontwerp creëerde ze in februari 1925. Bovendien kunt u in de kelk van de bloem een kaars zetten.

Speciale tentoonstelling

Talent – Lot – Levenswerk

Olly Wendt (meisjesnaam Sommer) begon haar werk in 1920 als ambachtsvrouw in het atelier, dit jaar precies 100 jaar geleden. De nieuwe speciale tentoonstelling 'Talent. Lot. Levenswerk.' toont haar levenswerk in de wereld van Wendt & Kühn in Grünhainichen. Talrijke figuren, tekeningen, foto's en nog niet eerder vertoonde documenten, maar ook getuigenissen uit het dagelijks leven geven een zeer persoonlijk kijkje in het leven van een vrouw die zij aan zij in een creatieve competitie met de oprichtster van het bedrijf, Grete Wendt, werkte.

Bezoeken zijn mogelijk. Hier kan een eerste indruk worden gekregen. Curator Marlis Rokitta geeft meer inzicht in een kort interview.

Talent – Lot – Levenswerk

Olly Wendt

100 jaar geleden - in februari 1920 - kwam Olly Sommer als ambachtsvrouw in het atelier. De bedoeling was dat deze stap een 'tussenstop' zou zijn in haar carrière als ambachtsvrouw, maar ze bleef haar hele leven. Wie was die ontwerpster, die zij aan zij met de oprichtster van het bedrijf Grete Wendt werkte? Wat vormde haar? Wij nemen u mee op een reis die ons via Riga en Dresden uiteindelijk naar Grünhainichen brengt en laten u de weg zien die een vrouw bewandelde van wie het leven steeds weer onverwachte wendingen nam, van het grote geluk naar het eindeloze leed.

Recept

Citroenpudding
van Olly Wendt

Olly Wendt staat niet alleen bekend vanwege haar ontwerpkunsten, maar ook vanwege haar citroenpudding. Hoe zit dat, zult u zich wellicht afvragen. Claudia Baer, kleindochter van Olly Wendt en tegenwoordig de eigenaar van het bedrijf, onthult het geheim:

“Mijn oma had een recept voor citroenpudding. Dit maakte ze altijd klaar wanneer iemand in de familie, in het bedrijf of in het dorp zich niet goed voelde. De citroenpudding smaakte niet alleen goed, maar was ook licht en ondersteunde volgens mijn oma de genezing. De pudding was snel populair en zeer geliefd in Grünhainichen. Ik heb het in elk geval altijd graag gegeten, ook als ik niet ziek was, en maak het ook nu nog steeds klaar.

Het recept is bewaard gebleven en wij geven het nu vrij.