Bijzonderheden

Al meer dan 100 jaar vervaardigt Wendt & Kühn prachtige, met de hand gemaakte schatten. Steeds opnieuw passend bij de verzameling, die de oprichtsters Grete Wendt en Grete Kühn net als de ontwerpster Olly Wendt hebben achtergelaten met hun artistieke werk.

Heel geleidelijk maar wel met een zekere regelmaat, zullen we de komende jaren uit de prachtige verzameling van Wendt & Kühn echte schatten selecteren, die wij 'Bijzonderheden' hebben genoemd en deze stuk voor stuk en alleen op bestelling vervaardigen. Vooral voor deze producten is het meesterschap en de ambachtelijke bekwaamheid van de ambachtsvrouwen en -mannen in ons atelier vereist.

Een representatieve figuur met een speciale schoonheid

De mijnwerker

Volgens het verhaal zou het een bijzonder mooie zomerdag in het jaar 1912 zijn geweest, waarop Grete Wendt de mijnwerker ontwierp in het toenmalige tuinhuisje van de handelsschool. Drie jaar vóór de oprichting van Wendt & Kühn had ze zich laten inspireren door de mijnwerkers in hun indrukwekkende klederdracht, die ze waarschijnlijk zag op de tentoonstelling van het Ertsgebergte voor handel, industrie, mijnbouw, bosbouw en landbouw. Ze groeide op in het nabijgelegen Grünhainichen en was bekend met de mijntraditie. Daarom ontwierp ze deze imposante, 30 centimeter grote mijnwerkersfiguur met twee fakkels, die als uniek monument voor de mijntraditie van het Ertsgebergte staat.

 

582
Mijnwerker met fakkels

Achtergrond

De mijnbouw in het Ertsgebergte gaat terug tot in het jaar 1168, waarin de eerste ertsvondsten werden gedaan in het toenmalige district Christiansdorf bij het huidige mijnstadje Freiberg. Rond 1185 wordt er in dit gebied voor het eerst melding gemaakt van zilvervondsten. De eerste 'großen Berggeschrey (zilver-rush)' volgde in de 15e eeuw na de ontdekking van nieuwe afzettingen in het Ertsgebergte, waaraan het zijn naam dankt. Eeuwenlang heeft de mijnbouw het leven en de cultuur van deze regio gevormd. De Bergakademie, die in 1765 is opgericht, heeft een uitstekende reputatie als de oudste mijnwetenschappelijke onderwijsinstelling ter wereld.