De oorsprong

Bij Wendt & Kühn in Grünhainichen vertellen unieke figuren een fascinerend verhaal dat in 1915 begon. Toen richtten twee afgestudeerden aan de Königlich-Sächsische kunstacademie, Grete Wendt (1887-1979) en Margarete Kühn, een bedrijf op dat 100 jaar later wereldberoemd zou zijn. Tot op de dag van vandaag heeft het atelier Wendt & Kühn zijn thuisbasis in Grünhainichen en wordt het levenswerk van Grete Wendt en haar compagnon Olly Wendt, meisjesnaam Sommer (1896-1991), voortgezet.

Grete Wendt observeerde het leven, reisde door Europa en creëerde veel verschillende figuren, vooral de engelen met instrumenten. Toen ze in 1937 op de Wereldtentoonstelling in Parijs een gouden medaille ontving voor deze figurenvorming, waarbij de figuurlijke compositie pas ontstaat op het moment dat de gedraaide, gefreesde en gepolijste stukken hout worden geassembleerd, was de internationale zegetocht van de engelmuzikanten niet meer te stoppen. Misschien merkte ze toen al: wat soms onmogelijk is voor de mens, maakt de kracht van engelen mogelijk.

Tientallen jaren aan haar zijde:
Olly Wendt, geboren in Riga, werd verliefd op de broer van Grete Wendt, trouwde met hem en bleef haar hele leven in Grünhainichen. Zij drukte haar stempel vooral op de kleurenpracht van het assortiment en op de margrietengelen, die doen denken aan haar Baltische thuisland.

Olly Wendt zette een tweeling op de wereld. Haar zoon
Hans Wendt (1930-2008) leidde het bedrijf door wisselende bedrijfssystemen heen. Vandaag de dag bepaalt de derde generatie, namelijk twee kinderen van Hans Wendt, Claudia Baer, meisjesnaam Wendt, en Dr. Florian Wendt, de toekomst van het familiebedrijf. Toekomstgericht maar tegelijkertijd verbonden aan traditionele waarden.