Zeer precies handwerk

Handgemaakte figuren

Het meisje met de iris toont trots de zongele bloem. Ze lijkt te weten met welke kennis en kunde moeder natuur hier aan de slag was. In een kleine fotoreeks proberen we het vakmanschap te tonen dat tijdens het schilderen vereist is om de fragiele afbeelding in hout tot leven te wekken.

 

Een luide ‘kukeleku’

Ontstaan van een klassieker

Een van de latere werken van Olly Wendt, geboren als Sommer, is de haan die zij voor het eerst in 1963 presenteerde op een beurs. Tot 2021 werd deze figuur nooit lang in het assortiment opgenomen.  Maar nu laat hij goed van zich horen.

Bekijk in de video het complexe proces waarbij de onderdelen van het lichaam gedraaid en verlijmd worden en de schilderessen de verf laag na laag aanbrengen met een fijn penseel. Om dit krachtig ontwerp tot leven te wekken, is veel precisie vereist.

Maritiem meesterwerk

Handgemaakte figuren

Het stuurwiel stevig in zijn handen, een ondeugend lachje op zijn gezicht, een blik die resoluut op de zee is gericht. Zo vervoegt stuurman Jan Kimm ons huidige assortiment. Grete Wendt ontwierp deze figuur in 1959 in opdracht van een Hamburgse verzekeringsmaatschappij, naar wie de stuurman vernoemd werd.

Ontdek via de video hoe de stuurman aan zijn buitengewone baard en zijn karakteristieke lichaamsbouw en uitrusting komt.

Sprookjesmagie

Meesterlijke ambacht

Herfst en winter staat gelijk aan sprookjestijd. Ook Grete Wendt liet zich rond 1929 inspireren door een sprookje. De figurengroep laat de scène zien waarbij Roodkapje bij het bed van haar grootmoeder staat. Alleen al de perfectie in de weergave van de verklede wolf verdient bijzondere aandacht. En ook de gedetailleerde beschildering van het bed is bewonderenswaardig.

U kunt het meesterlijke handwerk van de vervaardiging van de wolf in het hemelbed bekijken in een gedetailleerde fotoserie. U zult versteld staan!

Hoe de uilen leren vliegen

Meesterwerken van figuurlijk vakmanschap

Sinds mei 2018 wordt ons assortiment verrijkt door een meesterlijk trio van uilen. De uilen vormen een heruitgave van de bedrijfscatalogus van 1930. Er is bijna geen andere groep figuren van Wendt & Kühn die de perfectie van ontwerp en kleurgeving zo indrukwekkend combineert als de uilen dat doen. De beschildering is uniek en maakt van de mysterieuze nachtbrakers echte meesterwerken van figuurlijk vakmanschap. We laten de kostbare, gedetailleerde productie en de buitengewone beschildering zien in een exclusieve video. U zult versteld staan!

Hoe de bladeren aan de loofboom groeien

Draaibankmeesterwerken

Al vele jaren heeft de loofboom een ​​vaste plaats in ons assortiment. Zo vormt de loofboom het middelpunt van de muziekdoos 'kinderoptocht'. De prehistorische vorm van de 15 cm hoge boom laat raden dat de productie van zo'n boom de hoogste mate van draaibankkunst vereist. Er is vele jaren ervaring en een sterk technisch inzicht voor nodig om een draaiend stuk hout deze buitengewone vorm te geven. Verder zijn bekwaamheid en vormgevoel een must.

Daarom werd in december 2018 de ambacht van het draaien door de Duitse UNESCO-commissie terecht aanvaard als 'immaterieel cultureel erfgoed'. In een exclusieve video laten we zien hoe het ingewikkelde gebladerte van onze loofboom wordt gecreëerd door kunstig draaien. U zult versteld staan!

Hoe een bloemenkind ontstaat

Meesterlijke ambacht

De bloemenboodschappers krijgen hun kinderlijke vorm op de draaibank. Het lichaam en hoofd zijn al herkenbaar. De ruwe, houten kegel neemt een bad in een soort wastrommel vol schuurpapier, zodat deze kegel op den duur een teer en glad figuur kan worden. Dit proces is vooral belangrijk zodat de kleur later lang goed blijft.

Begeleid de bloemenkinderen van Wendt & Kühn op hun weg van hoekig hout naar een magisch verzamelobject.

Twee betoverende werelden

Een blik achter de schermen bij Wendt & Kühn

Betoverend, uitnodigend en inspirerend – Wendt & Kühn biedt het hele jaar door iets uitzonderlijks. Zowel op het hoofdkantoor van het traditionele atelier in Grünhainichen als in het bekende speelgoeddorp in Seiffen.

Nieuwsgierig? Dit filmpje geeft u een voorproefje van wat u in onze twee betoverende werelden kunt verwachten.