Het atelier

Hoe ontstaan de schattige kleine houten figuren en speeldozen in de werkplaatsen van Wendt & Kühn, die een onvergelijkbare fascinatie voortbrengen? De oorsprong ligt in de rijke verzameling van het familie-atelier, die Grete Wendt, Grete Kühn en later Olly Wendt met hun artistieke productiviteit hebben achtergelaten. Tot op de dag van vandaag vormen ze de basis voor de voorbeeldgetrouwe productie.

Toegewijd aan de historische ontwerpen, begint de opkomst van de levendige kleine figuren in de houtopslag van het atelier in Grünhainichen. Hier worden de tot planken gezaagde boomstammen eerst opgeslagen om te kunnen drogen. Het duurt ruim twee jaar voordat de eerste randen, stroken of ronde staven kunnen worden gemaakt voor verdere verwerking. Vervolgens wordt het hout spaan voor spaan met verschillende 'ijzers’ bewerkt op een draaibank. Onder de vaardige handen van de draaiers ontstaan zo de eerste lichaamscontouren of rotatiesymmetrische kleine delen die nog uitgesneden, gefreesd en geschuurd moeten worden om de uiteindelijke vorm te krijgen. Er zijn nog vele uren zorgvuldig handwerk nodig voordat de aanvankelijk vrij eenvoudige figuurlijke basisvormen tot de uiteindelijke samenstelling komen.

Daarvoor worden de vaak kleine delen aan elkaar gelijmd. De Grünhainichener Engel® blijven zo nog vrij 'natuurlijk' en krijgen op deze manier hun lijf, hun instrument en hun vleugels. Voordat de houten figuren kunstig kunnen worden beschilderd, krijgen ze een overwegend witte laag grondverf.

Dit zorgt voor een gelijkmatige lichte ondergrond, die de kleur laat stralen die later wordt aangebracht. Om te voorkomen dat de verflaag te dik wordt, worden de op een naald bevestigde figuren na het onderdompelen als een mixer rond gedraaid. Hierdoor wordt de overtollige verf weggeslingerd en kan de resulterende gelijkmatige grondverflaag achteraf uitharden.

Naast de subtiele vormgeving en samenstelling is de levendigheid van de kinderlijke miniaturen gebaseerd op hun kunstige beschildering. De unieke houten figuren, decoratieonderdelen of muziekdozen worden zorgvuldig met de hand met fijne penseelstreken beschilderd. De kleuren en decors die deze kleine figuren tot leven brengen, zijn al in de traditionele patronen verwerkt en worden nog steeds als voorbeeld gebruikt door de ervaren schilderessen.

Daardoor wordt de klus spoedig geklaard: de bekwame handen van de speelgoedmaaksters voltooien behoedzaam de kleine kunstwerken en markeren alle producten met een merkteken met de initialen 'W. u. K.' op de onderzijde zodat de herkomst te herleiden is.

In de meer dan 100 jaar bedrijfsgeschiedenis is het merkteken aan de onderzijde bijna niet veranderd. Dat heeft een historische en een designtechnische reden. We hebben een gedetailleerd overzicht voor u gemaakt van het merkteken van Wendt & Kühn dat op de onderzijde van elk figuur staat.

Fijne Duitse Kunst & Ambacht in zijn mooiste vorm. Dat is waar elk product van Wendt & Kühn voor staat. Herkenbaar aan een volledig onmiskenbaar artistiek handschrift. Vrolijk, speels en vol kinderlijke levendigheid voegen de composities zich aan poëtische afbeeldingen toe, die zowel toen als nu harmonie uitstralen. Leuk dat zoiets nog bestaat...