Hoe een bloemenkind ontstaat

Begeleid de bloemenkinderen van Wendt & Kühn op hun weg van hoekig hout naar een magisch verzamelobject

De bloemenboodschappers krijgen hun kinderlijke vorm op de draaibank. Het lichaam en hoofd zijn al herkenbaar. De ruwe, houten kegel neemt een bad in een soort wastrommel vol schuurpapier, zodat deze kegel op den duur een teer en glad figuur kan worden. Dit proces is vooral belangrijk zodat de kleur later lang goed blijft.

De jongensbroeken zijn een indrukwekkend voorbeeld van hoe behoedzaam Grete Wendt haar ontwerpen tot leven bracht. De broeken, die per paar worden gemaakt, zijn in het begin niet meer dan een onopvallend plankje. Nadat de eerste ruwe contouren in het hout zijn verwerkt, wordt er een insnede gemaakt op de zolen van de schoenen.

Vervolgens worden de hielen gevormd en de knieën in model gebracht. Pas nadat deze twee delen zijn vastgelijmd, kunt u de wonderbaarlijke transformatie naar behendige ledematen bewonderen. Nu ontbreekt alleen nog de juiste plooi. Ervaren handen slijpen deze in het hout en maken daarmee de broek van de vrolijke bloemendrager af.

Als alle onderdelen zijn samengevoegd, worden de figuren 'ondergedompeld'. Dit gebeurt ondersteboven in een verfbad. De figuren krijgen een overwegend witte primer, die ideaal is voor de latere roze teint.

Nu krijgen de bloemenkinderen nog hun belangrijkste accessoires in de hand: de bloemen waaraan ze hun naam te danken hebben. Of dat nu margrieten, narcissen of klokbloemen zijn, elke bloem, hoe ingewikkeld ook, is met de hand kunstig vervaardigd.

 

Maar wat zouden de kinderen zijn zonder hun kleurrijke kleding en met kleurloze bloemen? In het schilderstation worden de meisjes in kleurrijke rokjes gekleed en krijgen de jongens mooie broeken en overhemden aan. Al snel schittert elk kind in tijdloze, chique elegantie.

Maar het ware leven komt pas tot uitdrukking in de gezichten van de bloemenkinderen. De beste schilderessen van het atelier werken erg zorgvuldig en enorm geconcentreerd, wanneer zij met een paar gerichte penseelstreken elk kind zijn of haar geheel eigen persoonlijkheid geven.