Een blik op de productie

Hoe ontstaan de schattige kleine houten figuren en speeldozen in de werkplaatsen van Wendt & Kühn, die een onvergelijkbare fascinatie voortbrengen? De oorsprong ligt in de rijke verzameling van het familie-atelier, die Grete Wendt, Grete Kühn en later Olly Wendt met hun artistieke productiviteit hebben achtergelaten. Tot op de dag van vandaag vormen ze de basis voor de voorbeeldgetrouwe productie.

Historische ontwerpen

Het huidige assortiment figuren en muziekdozen vindt zijn oorsprong in een verzameling van meer dan 2.500 onmiskenbaar originele ontwerpen, patronen en tekeningen gemaakt door oprichtsters Grete Wendt en Olly Wendt (meisjesnaam Sommer). Dankzij de voorbeeldgetrouwe productie blijft de vorm en kleur van de figuren en muziekdozen behouden. Doordat dit vakmanschap generatie op generatie werd doorgegeven, groeit elk artikel uit tot een fascinerend kunstwerk dat gratie, elegantie, traditie en exclusiviteit uitstraalt.

Elk jaar wordt zorgvuldig besloten welke figuren minstens vijf jaar niet meer gemaakt zullen worden. Deze figuren krijgen een waardige plaats in de legendarische vitrinekast die zich in het historische gedeelte bevindt van de 270 m² grote wereld van Wendt & Kühn.

Van de houtopslag naar het draai-atelier

Het verhaal van de vrolijke kleine figuren start in de houtopslag van het atelier in Grünhainichen. Hier worden de tot planken gezaagde boomstammen eerst opgeslagen om te kunnen drogen. Het duurt ruim twee jaar voordat de eerste randen, stroken of ronde staven kunnen worden gemaakt voor verdere verwerking. Vervolgens wordt het hout spaan voor spaan met verschillende ‘ijzers’ bewerkt op een draaibank. Onder de vaardige handen van de draaiers ontstaan zo de eerste lichaamscontouren of rotatiesymmetrische kleine delen die nog uitgesneden, gefreesd en geschuurd moeten worden om hun uiteindelijke vorm te krijgen. Er zijn nog vele uren zorgvuldig handwerk nodig voordat de aanvankelijk vrij eenvoudige figuurlijke basisvormen tot de uiteindelijke samenstelling komen.

Van het lijm- naar het dompelstation

Daarvoor worden de vaak kleine delen aan elkaar gelijmd. De Grünhainichener Engel® blijven zo nog vrij 'natuurlijk' en krijgen op deze manier hun lijf, hun instrument en hun vleugels. Voordat de houten figuren kunstig kunnen worden beschilderd, krijgen ze een overwegend witte laag grondverf.

Dit zorgt voor een gelijkmatige lichte ondergrond, die de kleur laat stralen die later wordt aangebracht. Om te voorkomen dat de verflaag te dik wordt, worden de op een naald bevestigde figuren na het onderdompelen als een mixer rond gedraaid. Hierdoor wordt de overtollige verf weggeslingerd en kan de resulterende gelijkmatige grondverflaag achteraf uitharden.

kunstige beschildering

Naast de subtiele vormgeving en samenstelling is de levendigheid van de kinderlijke miniaturen gebaseerd op hun kunstige beschildering. De unieke houten figuren, decoratieonderdelen of muziekdozen worden zorgvuldig met de hand met fijne penseelstreken beschilderd. De kleuren en decors die deze kleine figuren tot leven brengen, zijn al in de traditionele patronen verwerkt en worden nog steeds als voorbeeld gebruikt door de ervaren schilderessen.

Daardoor wordt de klus spoedig geklaard

De bekwame handen van de speelgoedmaaksters voltooien behoedzaam de kleine kunstwerken en markeren alle producten met een merkteken met de initialen 'W. u. K.' op de onderzijde zodat de herkomst te herleiden is.

In de meer dan 100 jaar bedrijfsgeschiedenis is het merkteken aan de onderzijde bijna niet veranderd. Dat heeft een historische en een designtechnische reden. We hebben een gedetailleerd overzicht voor u gemaakt van het merkteken van Wendt & Kühn dat op de onderzijde van elk figuur staat.

Video's van de productie

Engel voor kinderrechten

In deze uitgave voor de World Childhood Foundation krijgt de engel met elf stippen voor het eerst elf gekleurde in plaats van elf witte stippen op haar vleugels. Iedere kleur en stip wordt in het atelier zorgvuldig aangebracht door de schilderessen.

Een fragiele gele bloem

Dit meisje houdt een iris vast. Ze lijkt te weten met welke kennis en kunde moeder natuur hier aan de slag was. Hier tonen we het vakmanschap dat tijdens het schilderen bijvoorbeeld vereist is om de fragiele figuur in hout tot leven te wekken.

Een luide kukeleku

Bekijk in de video het complexe proces waarbij de onderdelen van de haan gedraaid en verlijmd worden en de schilderessen de verf laag na laag aanbrengen met een fijn penseel. Voor dit ontwerp is veel precisie vereist.

Maritiem meesterwerk

Het stuurwiel stevig in zijn handen, een ondeugend lachje op zijn gezicht. Zo vervoegt stuurman Jan Kimm ons assortiment. Grete Wendt ontwierp deze figuur in 1959 in opdracht van een verzekeringsmaatschappij uit Hamburg.

De magie van een sprookje

Grete Wendt liet zich rond 1929 inspireren door een sprookje. Deze figurengroep laat de scène zien waarbij Roodkapje bij het bed van haar grootmoeder staat. De verklede wolf en de kunstige beschildering van het bed zijn bijzonder gedetailleerd.

Wijze uilen

De uilen vormen een heruitgave uit de bedrijfscatalogus van 1930. Er is bijna geen andere figurengroep van Wendt & Kühn die kleur en vorm zo goed weet te combineren. De beschildering maakt van deze uilen een handgemaakt meesterwerk.

Prachtige kruin

De loofboom heeft een vaste plaats in ons assortiment. Zo vormt hij het middelpunt van de muziekdoos ‘kinderoptocht’. Er is jarenlange ervaring, technisch inzicht en geluk nodig om een draaiend stuk hout deze vorm te geven.

Kleurrijke bloemen

Er is bijna geen enkele andere productgroep die de waarden van Grete Wendt zo levendig belichaamt als die van de bloemenkinderen. Zij stralen natuurlijkheid, goedheid en geborgenheid uit. Volg de bloemenkinderen op hun weg van hoekig hout naar een verzamelobject.

Magische werelden

Betoverend en inspirerend, Wendt & Kühn biedt het hele jaar door iets uitzonderlijks. Zowel in het traditionele atelier in Grünhainichen als in het speelgoeddorp in Seiffen. Deze film geeft u een beeld van onze verkoop- en beleveniswereld.